*.*

środa, 5 października 2016

Tego dania chyba nie trzeba przedstawiać, prawda?

Placuszki ziemniaczane!!!


Dzień jak co dzień, dzień po dniu! Wiec obiad musi być xD
Zrobiłam dziś placuszki ziemniaczane wytrawne!

Składniki:
- 1/ 1.5 kg ziemniaków
- 2 kiełbaski śląskie
- 3 cebulki mniejsze
- 2/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na początek obieramy ziemniaczki, myjemy i trzemy na tarce lub wrzucamy do maszyny, która zrobi to za nas. 

2. Gotowe ziemniaczki odstawiamy na bok, a w tym czasie kroimy cebulkę i kiełbaskę w kostkę.


3. Kiedy już wszystko pokroimy, ziemniaczki wrzucamy do sitka, aby je odsączyć. Następnie wrzucamy je ponownie do miski. 

4. Do gotowych ziemniaków dorzucamy, pokrojona cebulkę i kiełbaskę, sól, pieprz według uznania i mieszamy.

5. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, aby widzieć jaka jest konsystencja i dawkować tyle ile potrzeba.

6. Placuszki smażymy na nie za dużym ogniu, z nie wielką ilością oleju.

7. Gotowe placuszki możemy podawać z gotowym sosem, osobiście preferuje sos samodzielnie robiony. Czyli dwie łyżki ketchupu, 1 łyżka przecieru pomidorowego i 2 płaskie łyżki majonezu.




Smacznego! Na razie, cześć, pa! ~ Kaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz