*.*

sobota, 26 listopada 2016

Maślany chlebek!

Dziś na kolację postanowiłam zrobić coś zupełnie innego!



Będąc na zakupach w biedronce zauważyłam duży okrągły chlebek od razu do głowy wpadł mi pomysł na pyszną kolacje.
Składniki, które potrzebujemy to chlebek (nie krojony), jogurt grecki, czosnek w ząbku i w proszku, szczypiorek, masło oraz ser!

Chlebek kroimy (ale nie do końca) w kratkę, następnie w misce ucieramy 3 łyżki masła, czosnek przepuszczony przez praskę lub dziadek do orzechów (ja tak robię, bo jest bardzo drobny) dodajemy soli pieprzu. Jeśli nie możemy tego zbytnio utrzeć na chwile wkładamy do mikrofali tak, żeby masło się delikatnie roztopiło. Tą masę wcieramy w nasze dziurki/szczelinki chlebkowe. Następnie w dziurki napychamy sera według uznania. Całość wkładamy na 15/20 minut do piekarnika na 180 stopni.


Kiedy nasz chlebek się pieczę, robimy dip. Dip to nic innego jak kilka łyżek jogurtu greckiego, posiekany szczypiorek, trochę pieprzu, czosnku oraz jeśli ktoś lubi i ma w swojej lodówce troszkę majonezu do smaku. Wszystko mieszamy i tak o to mamy pyszny jogurtowo-szczypiorkowy sos.



Życzę smacznego, na razie, cześć, pa! ~Kaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz