*.*

niedziela, 12 lutego 2017

Tarta na słodko

Hej hej, helloł!
Kilka dni temu zrobiłam czekoladową tartę z budyniem oraz dżemem aroniowym. Podobno była pyszna, bynajmniej tak wszyscy mówili :D
Suma summarum o to hmm nie łatwy przepis, ale na przepyszną TARTE! ^^


Składniki na tarte:
-2 szklanki mąki
-1/4 szklanki kakao
-szczyptę soli
-220 g masła
-3/4  szklanki cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia (może nawet trochę mnie dawałam na oko)

Składniki na zawartość tarty: 
-dżem aroniowy
-budyń
-500 ml mleka (u mnie bez laktozy)
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-150 g zimnego masła
-3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania tarty:
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy do jednej miski.
2. Masło w temperaturze pokojowej razem z cukrem pudrem ucieramy mikserem. Tak długo, aż powstanie nam jednolita masa.
3. Do gotowej masy dosypujemy nasze suche produkty z punktu 1. Jeśli ciasto nie do końca chce nam się połączyć dolewamy trochę ciepłej wody.
4. Gotowe ciasto, które przypomina nam kształt śnieżki (kulki) zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 40 minut. (W tym czasie najlepiej przygotować krem budyniowy)
5. Nasze zimne ciasto wykładamy z lodówki i  wykładamy nim boki oraz spód formy. Zalepiamy wszystkie dziurki jest to trochę jak lepienie z plasteliny :)
6. Ciasto nakłuwamy widelcem tak aby "oddychało" następnie wkładamy je jeszcze raz do lodówki na drugie 40 minut.
7. Wyciągamy formę z lodówki, nasze ciasto przykrywamy folia aluminiową i kładziemy jakieś obciążenie, które w piekarniku wytrzyma. Ja najczęściej kładę miskę żaroodporną. Chodzi o to aby wstrzymać rośnięcie ciasta do góry.
8. Ciasto pieczemy koło 20/25 minut w temperaturze 180.
9. Nasze upieczone ciasto odstawiamy na bok aby przestygło, po około 20 minutach możemy nakładać dżem oraz krem budyniowy.


Sposób przygotowania masy budyniowej:
1. Na początek odlewamy 500 ml mleka. Z tego mleka odlewamy 1,5 szklanki mleka do garnka i dosypujemy cukier.
2. Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu tak, aby nie zagotowało nam się za szybko. W tym czasie według instrukcji przygotowujemy proszek budyniowy. A do pozostałego mleka dorzucamy 2 żółtka oraz obie mąki, pamiętajcie aby wymieszać tak aby było jak najmniej grudek.
3. Do naszego gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, a następnie przez sitko to pozostałe mleko z dodatkami. Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki.
4. Gotową masę budyniowa odstawiamy na bok aby, przestygła.
5. Kiedy będzie już gotowa do współpracy, do większej miski wrzucamy masło, a następnie budyń. Musimy bardzo długo miksować, aby całość się dokładnie połączyła.


Życzę smacznego, na razie, cześć, pa ~ Kaja

5 komentarzy:

  1. Aż bym to zjadła nawet teraz :D Świetny przepis! :)
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty na słono, ale ta zdecydowanie wygląda na pyszną, w przyszłości chętnie wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm! Uwielbiam! Muszę wypróbować Twój przepis! :)
    ZAPRASZAM DO MNIE:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń