*.*

sobota, 1 kwietnia 2017

Karmelowe wafle

Będąc w sklepie myślałam co by tu słodkiego zrobić. Tak o to wpadły mi w oko okrągłe wafle na ciasto i kilka innych składników! Zapraszam!


Składniki:
- puszka masy kajmakowej
- okrągłe wafle na ciasto (w opakowaniu koło 6 wafli)
- budyń
-500 ml mleka (u mnie bez laktozy)
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-150 g zimnego masła
-3/4 szklanki cukru
-wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
1. Na początek robimy krem budyniowy:
a)Odlewamy 500 ml mleka do szejka. Z tego mleka odlewamy 1,5 szklanki mleka do garnka i dosypujemy cukier.
b) Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu tak, aby nie zagotowało nam się za szybko. W tym czasie według instrukcji przygotowujemy proszek budyniowy, a do pozostałego mleka dorzucamy 2 żółtka oraz obie mąki, pamiętajcie aby wymieszać tak aby było jak najmniej grudek.
c) Do naszego gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, a następnie przez sitko to pozostałe mleko z dodatkami. Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły nam się grudki.
d) Gotową masę budyniowa odstawiamy na bok aby, przestygła.
e) Kiedy będzie już gotowa do współpracy, do większej miski wrzucamy masło, a następnie budyń. Musimy bardzo długo miksować, aby całość się dokładnie połączyła.

2. Następnie do garnka z wrzącą wodą wkładamy puszkę kajmaku. Chwile podgrzewamy, aby masa łatwiej nam się rozprowadzała.

3.Bierzemy dwa wafle cienko je smarujemy kajmakiem aby się skleiły, następnie na to kładziemy nie za gruba warstwę kremu budyniowego, kładziemy na to kolejny poziom połączonych wafli, na to kładziemy grubszą warstwę kajmaku i na to już ostatni poziom połączonych wafli, na samą górę kładziemy krem budyniowy.

4. Aby przyozdobić ciasto na górę sypię wiórki kokosowe, a następnie wkładam do lodówki na noc lub 1 godzinę. W zależności od tego, kiedy podajemy ciasto.

SMACZNEGO!

Na razie, cześć, pa ~ Kaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz