*.*

wtorek, 28 marca 2017

Jajeczny spodek

Hejo!
Co powiecie na jajeczny spodek, czyli omlet w wykonaniu KAJI!
Właśnie przed chwilą zrobiłam coś co zachwyciło wszystkich domowników domu! (tak aż 3 osoby xD) Myślę, że każdy z Was sobie z tym poradzi!


Składniki:
- 2 jajka
- troche mleka
- garść startego sera
- mała garsta kiełek (jakichkolwiek) lub szczypiorku według uznania
- 1 parówka
- sól/pieprz
- masło

Sposób przygotowania:
1. Jajka wbijamy do miski i widelcem roztrzepujemy, następnie dolewamy trochę mleka.
2. Parówkę kroimy na mniejsze kawałeczki najlepiej wzdłuż i wtedy ja pokroić na małe półksiężyce :)
3. Do miseczki dorzucamy garść sera, może trochę więcej zależy jakimi jesteście smakoszami. Następnie wrzucamy parówkę i kiełki.
4. Przyprawiamy i jeszcze raz wszystko trzepiemy oraz mieszamy, aby było fajnie połączone.
5. Masło wrzucamy na patelnie i rozgrzewamy, następnie wlewamy wszystko i czekam aż się zarumieni. Najlepiej jak macie patelnie, która rozgrzewa się całościowa i nie jest wypukła. Wielkie patelnie rozgrzewają się szybciej na bokach i często mają delikatnie wypukły środek.
6. Jeśli widzimy, że nasz omlet jest już gotowy od dołu przekładamy go na duży talerz i przerzucamy na patelnie. Jeśli jednak jesteś szczęśliwym posiadaczem dwóch patelni, na ruga patelnie włóż łyżkę masła poczekaj chwile aż masło się roztopi i przerzuć omleta z jednej na drugą.

Mam nadzieję, że sobie poradzicie z przerzucaniem!

Życzę Wam smacznego oraz powodzenia!
Na razie, cześć, pa ~ Kaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz