*.*

niedziela, 21 maja 2017

Drożdżowe skręty

Czas maturalny minął, więc powinno być więcej postów. Spróbujemy to odrobić. A dzisiaj przychodzę dzisiaj do was z przepisem na drożdżowe skręty. To prosty przepis na coś innego niż zwykłe codzienne pieczywo.



Składniki na ciasto:
-> 50 dag mąki
-> 5 dag drożdży świeżych
-> 1 szklanka mleka
-> 1 jajko
-> 3 łyżki oleju

Składniki do posmarowania:
-> 1 jajko
-> olej
-> 2 łyżeczki ziół prowansalskich
-> 4 większe ząbki czosnku
-> sól
-> pieprz


Co trzeba zrobić?
1. Kilka łyżek mleka lekko rozgrzać i wrzucić drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
2. Mąke, jajko, olej i resztę mleka wrzucić do jednej miski.
3. Po 15 minutach dodać mleko z drożdżami.
4. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie, kiedy ciasto rośnie można przygotować miksturę do posmarowania. Zajmuje to mało czasu, więc radzę to zrobić chwilę przed wyjęciem ciasta z miski.

1. Jajko rozmącić.
2. Dodać tyle samo objętościowo oleju co jajka. Na moje oko to 2-3 łyżki.
3. Do mikstury dodać zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz.
4. Wszystko wymieszać

Co dalej?
1. Ciasto należy wyjąć z miski i podzielić na kilka części.
2. Każdą część rozwałkować dość cienko.
3. Pociąć na paski.
4. Posmarować miksturą po całym pasku.
5. Skręcić.

Takie skręty wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni. Piec aż trochę mocniej się zarumienić i GOTOWE!

Mam nadzieje, że będzie Was smakowało i nie raz zrobicie ten przepis.
Z mojej strony to wszystko, dziękuję :)
~Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz