*.*

sobota, 6 sierpnia 2016

Francuski Warkocz

Co dziś na kolacje?!
Może warkocz z ciasta francuskiego?

Wygląda wybornie, prawda?
A o to przepis!
Potrzebujecie tylko 4 składników!!!

Składniki:
-ciasto francuskie
-brokuł
-cycki kurczaka 
-opakowanie sera startego (jeśli nie macie możecie zrobić jak ja, czyli wziąć 6 plastrów sera i pociąć go na cieniutkie paseczki, następnie te paseczki pociąć jeszcze na 4 części, taką nie do końca kostkę)

Przygotowanie:
1. Na samym początku ugotujcie brokuły robią się one najdłużej, więc w miedzy czasie możecie zrobić inne rzeczy. Brokuły gotujcie do miękkości u mnie to najczęściej 25-30 minut na średnim ogniu.
2. Następnie kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z kostką rosołową. Możecie też dodać czosnku, ale w proszku oraz lubczyku dla smaku.
3. Kiedy macie już przygotowane wszystkie składniki jak należy, ciasto rozkładamy na papier i nacinamy boczki jak na zdjęciu.


4. Następnie właśnie kładziemy kurczaka, brokuły i przykrywamy serem.
5. Jak wszystko już jest na miejscu możemy pleść warkocza!


6. Jak w przypadku poprzedniego ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem.

7. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 18-20 minut, aż do lekkiego zarumienia.


8. Możecie go podać z sosem czosnkowym. Wystarczy jogurt naturalny, świeży wyciskany czosnek, trochę soli, ale nie trzeba, no i lubczyk, bazylia oraz oregano.


Smacznego!!! Na razie, cześć, pa! ~ Kaja






2 komentarze:

  1. Fajny przepis, zrobię dziś na kolację :D
    Pozdrawiam!
    http://verqsq.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo coś co lubię najbardziej, proste, szybkie i smaczne! :) Wypróbuję pewnie w wersji ze Szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń