*.*

poniedziałek, 3 października 2016

Zielone niebo w gębie!

Dziś w ramach protestu postanowiłam przygotować swoją ulubioną potrawę nie zważając na to czy ktoś w domu to lubi czy też nie. Dlatego przygotowałam "Zielone niebo w gębie" czyli makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-śmietanowym!!!!



Składniki: 


- pierś z kurczaka
- paczka mrożonego szpinaku
- 2 kostki rosołowe
- przyprawy: lubczyk,bazylia i czosnek
- mały jogurt grecki / feta
- makaron najlepiej świderki, ale to już zależy od waszych upodobań


Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy w dużym garnku z osoloną woda! Najlepiej całe opakowanie makaronu, czyli 500 g na pewno nie mniej niż 400 g, ponieważ będziecie mieli go po prostu za mało. Gotujemy go w taki sposób jak jest napisane na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu, pamiętaj aby zalać/zlać go zimna wodą z dwa razy inaczej makaron może nam się skleić!!!

2. Pierś kroimy na małe kosteczki, a następnie smażymy go na kostce rosołowej z małą ilością oleju. Kiedy kurczak już nam się lekko podsmaży możemy go jeszcze posypać bazylia. ale nie trzeba. Następnie ściągamy patelnie z ognia i odkładamy na bok chyba, że mamy tylko jedną to kurczaka wrzucamy do miski.

3. Na patelnie (bez oleju!!!) wrzucamy mrożony szpinak, smażymy go do momentu aż się roztopi. Kiedy to się stanie wrzucamy druga kostkę rosołowa i mieszamy ją w szpinaku tak aby jej smak dotarł wszędzie oraz się cała rozpuściła.

4a. Jeśli danie chcemy zrobić z jogurtem greckim to wrzucamy oba składniki na patelnie po czyn dodajemy przypraw oraz małe pudełeczko jogurtu greckiego. Smażymy to chwilkę aby połączyć składniki w całość.


4b. Jeśli jednak danie robimy z feta. Szpinak trzeba zdjąć z ognia wrzucić kostkę fety i rozmieszać ją (najlepiej widelcem) z szpinakiem. Następnie dorzucić kurczaka, przyprawy na patelnie i na małym ogniu zmieszać wszystkie składniki w jedność.


5. Ugotowany wcześniej makaron wrzucamy do garnka, następnie "dorzucamy" to co mamy na patelni i mieszany. Oczywiście już bez smażenia.



I tak oto mamy gotowe danie, życzę smacznego! 



Na razie, cześć, pa ~ Kaja 

2 komentarze: