Cześć
cześć czuwaj! Dziś KAJA podaje spaghetti carbonara według swojego
uznania.
Składniki:
-makaron
-boczek/szynka
dojrzewająca (około 6 grubszych plasterków, według uznania)
-cebulka
średnia
-2
jajka
-tarty
ser
-mascarpone
-przyprawy(bazylia/oregano/pieprz/sól/czosnek)
Sposób
przygotowania:
1.
Na początek gotujemy 300 g makaronu tak jak jest napisane na
odwrocie opakowania.
2.
Następnie boczek lub szynkę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie i
smażymy na nie za dużym ogniu. Kroimy cebulę i dokładamy do
smażącego się boczku/szynki.
3.
W czasie kiedy nasz makaron się jeszcze gotuje, a szynka i cebulka
na małym ogniu się smażą, zaczynamy robić sos. Do średnio
garnuszka wlewamy trochę gorącej wody, tak aby przykryć dno.
Wkładamy całe opakowanie mascarpone, następnie całe 1 jajko i 1
żółtko, dokładnie mieszamy.
4.
Makaron po odcedzeniu hartujemy, czyli zalewamy zimną wodą. Do
garnuszka z mascarpone i jajkiem dokładamy naszą cebulkę z
boczkiem/szynką. Podgrzewamy na palniku, dosypujemy wszystkie
przyprawy według uznania, makaron oraz ser.
5.
Po dokładnym wymieszaniu nasze danie jest gotowe do podania!
SMACZNEGO!!!
Na
razie, cześć, pa ~ Kaja
awww- tak jeszcze nie robiłam, uwielbiam carbonare
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Carbonare zdecydowanie należy do moich ulubionych potraw ! <3
OdpowiedzUsuń