*.*

sobota, 25 marca 2017

Carbonara mmm pycha!

Cześć cześć czuwaj! Dziś KAJA podaje spaghetti carbonara według swojego uznania.



Składniki:
-makaron
-boczek/szynka dojrzewająca (około 6 grubszych plasterków, według uznania)
-cebulka średnia
-2 jajka
-tarty ser
-mascarpone
-przyprawy(bazylia/oregano/pieprz/sól/czosnek)

Sposób przygotowania:
1. Na początek gotujemy 300 g makaronu tak jak jest napisane na odwrocie opakowania.
2. Następnie boczek lub szynkę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie i smażymy na nie za dużym ogniu. Kroimy cebulę i dokładamy do smażącego się boczku/szynki.
3. W czasie kiedy nasz makaron się jeszcze gotuje, a szynka i cebulka na małym ogniu się smażą, zaczynamy robić sos. Do średnio garnuszka wlewamy trochę gorącej wody, tak aby przykryć dno. Wkładamy całe opakowanie mascarpone, następnie całe 1 jajko i 1 żółtko, dokładnie mieszamy.
4. Makaron po odcedzeniu hartujemy, czyli zalewamy zimną wodą. Do garnuszka z mascarpone i jajkiem dokładamy naszą cebulkę z boczkiem/szynką. Podgrzewamy na palniku, dosypujemy wszystkie przyprawy według uznania, makaron oraz ser.
5. Po dokładnym wymieszaniu nasze danie jest gotowe do podania!
SMACZNEGO!!!

Na razie, cześć, pa ~ Kaja


2 komentarze:

  1. awww- tak jeszcze nie robiłam, uwielbiam carbonare

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe! Carbonare zdecydowanie należy do moich ulubionych potraw ! <3

    OdpowiedzUsuń